В момента България е поставена на изчакване, докато ГЕРБ и най-вече

...
В момента България е поставена на изчакване, докато ГЕРБ и най-вече
Коментари Харесай

Планът Бял кон на Борисов

В момента България е сложена на изчакване, докато ГЕРБ и най-много водачът им Бойко Борисов решат какво е по-изгодно за тях - да отидат на нови предварителни избори или да сформират държавно управление към хартиеното болшинство в този парламент.

Въпросното хартиено мнозинство - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия - в това време мина през своето бойно кръщение чрез връщането на хартиената бюлетина. Като в средите на младежите и проведената престъпност, инициацията се състои в осъществяване на някоя дръзка пакост или даже закононарушение. В нашия случай хартиеното болшинство по този начин прекрои Изборния кодекс, че да може да си прави познатите магарии от близкото минало - купуването на гласове, изхвърлянето на бюлетини като невалидни и дописването на описите. За болшинството от хората е явен смисълът на тази интервенция и по тази причина те са срещу нея. Но и задачата на интервенцията в действителност е тъкмо такава - тя всъщност съставлява съучастничество в огромна пакост, което да скрепи доверието между ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. След тази пакост те са към този момент бойни приятели и могат да се пробват и за други пакости.
Планът " Бял кон "
ГЕРБ обаче евентуално още разсъждава дали въпреки всичко изборите няма да са по-изгодни за тях от съставяне на кабинет. Анализаторите, близки до Борисов, още преди октомврийските избори го убеждаваха, че наклонността на ГЕРБ е възходяща, докато  " Продължаваме промяната "  (ПП) и  " Демократична България "  (ДБ) безусловно ще се свият. Още един-два избора и хората ще не помнят репутационните проблеми на водача на ГЕРБ и ще го върнат на бял кон. Времето за това още не е пристигнало, само че през пролетта паметта на българина към този момент ще е чиста от мемоари. Тази семпла тактика в действителност изяснява протичащото се сега: и хартиената бюлетина, и невнасянето на нов бюджет, и " евроатлантическите "  сценки, при които сякаш ГЕРБ и Движение за права и свободи вземат решение да пращат оръжия на Украйна, само че най-после Радев отново не дава нищо с комични оправдания по въпроса. Все отново мнозина са забелязали, че в случай че хартиените " евроатлантици "  бяха съществени, те към този момент щяха от дълго време да са отстранили " гълъбите на мира "  от изпълнителната власт. За задачата би било задоволително да се сътвори държавно управление към ГЕРБ, Движение за права и свободи и БВ (115 гласа), с поддръжката на Българска социалистическа партия по множеството въпроси. За Украйна това болшинство би могло да разчита даже и на поддръжка от Политическа партия и Демократична България.

Все още преценката на Борисов е, че такова държавно управление не е преференциално за партията му и персонално за него, тъй като то отсрочва, а може би и прави неосъществим плана му за връщане на бял кон. Целият въпрос е, че този проект самичък по себе си най-вероятно е заблуда. Мираж на един политик, натрупал цялостен кортеж с репутационен багаж, в който някои от камилите носят доста противоречиви товари.

Планът с белия кон е заплашен от три съществени рискове.

Първо, Политическа партия и Демократична България може да не се срутен, както Борисов чака. Социологическите прогнози към този момент не демонстрират някаква сериозна смяна в разположението на силите. Нещо повече: с връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ направиха нещо мощно непопулярно, което в допълнение ще консолидира и активизира последователите на Политическа партия и Демократична България. Така че напълно реалистично е след едни избори през пролетта България да се окаже в същата парламентарна обстановка, в каквато е сега. Или в друга, само че не такава, която би харесала на Борисов. Тогава той хем ще е изпуснал питомното да сформира държавно управление и да ръководи с хартиената коалиция, хем ще е съвсем персонално отговорен за още едни безсмислени избори, както и за оставането на служебното държавно управление на Радев на власт за една цяла година.

Второ, бял кон може да няма, тъй като обещанието на ГЕРБ е вътрешно спорно: няма да управляваме с Движение за права и свободи, БВ или Българска социалистическа партия в този момент, само че след още едни избори през пролетта към този момент ще сме подготвени - стига Политическа партия и Демократична България да се свият. Въпросите са следните. Ако могат да ръководят в този момент, за какво не го създадат и не спестят тъгите на страната от нови избори и служебни държавни управления? А в случай че не могат в този момент, какво толкоз ще се промени през пролетта, че да го направи допустимо?

Тук стигаме до същинските и доста проблематични основания на проекта на ГЕРБ. Едното съображение към този момент беше упоменато - народната давност: вярването, че след още едни избори флашката на националната памет ще е чиста и без спомен. Магическа самоочистваща се флашка един тип. Второто съображение е залагането на националния уплах - през зимата толкоз ще наплашат хората, че през пролетта да са подготвени на всякакво държавно управление. И изчистването на паметта, и стряскането на хората са тактики, които обаче са отблъскващи. В последна сметка никой не обича да го третират като рибка в аквариум с 15-секундна памет или като заек в зайчарник, на който да му се зъбят през решетките.

Третата заплаха пред проекта " бял кон "  е може би най-сериозната. Проблемът е, че с всяко свое деяние хартиеното болшинство в този парламент припомня на хората какви са проблемите към ГЕРБ и Движение за права и свободи, които доведоха до тяхната политическа изолираност през последните години. Това хартиено болшинство към този момент ръководи България даже и без съставянето на държавно управление и неговите решения са пределно забележими:
Ще се разплащат големи суми на пътищари по разпоредбите на ГЕРБ - т.е., без задоволителен надзор, предплатено и за неизвестно каква свършена работа. Пътищата и автомагистралите ще са или изчезнали, или надупчени;Половин милиард за язовирите ще си остане и той харизан на избрани компании против дребна социална изгода. А и моделът ще бъде продължен;България ще продължава да шикалкави в енергийната политика, да търси я съветски газ, я съветски петрол, я съветско нуклеарно гориво, да оправдава милиардите, дадени за " Турски поток "  и да хвърля прахуляк в очите на хората с " едното левче ", с което сякаш цената на бензина ще бъде понижена. Всъщност в случай че ГЕРБ изчакат задоволително дълго, обещанието за едното левче все ще се извърши по естествени гео-енергийни аргументи - въпрос на самообладание е;Българската банка за развиване още веднъж ще стане обслужваща касичка на привилегировани компании.Хартиеното болшинство в деяние
Като прибавим към това и съюза с Иван Гешев, осигуряващ наказателно-правен чадър, бутафориите с " правната промяна "  и замитането под килима на свадите към Борисов, получаваме един политически " пакет ", който малко на брой ще възприемат като атрактивен. И най-важното - този пакет ще разсъни мемоари, които сякаш би трябвало да бъдат изтрити от флашката на националната памет.

Новото в пакета, което хартиеното болшинство показва, също не е толкоз атрактивно, колкото някои си мислят. Аргументите за връщането на хартиената бюлетина наподобяват на някакво електорално антиваксърство или религия в кемтрейлс - ирационални суеверия против машините, кодовете и науката като цяло. Да, ще има съмнение в машините, тъй като то бе основано по същия метод като недоверието към ваксините или пък вярата в кемтрейлс. И както поради антиваксърството България записва международни върхове в свръхсмъртността през последните две години, по този начин и поради нелепиците към машини и кодове ще се върнем в първобитността на купения и следен избор в цялата му хубост.

Накратко: проблемът с хартиеното болшинство не е в алените линии, които сякаш някой чертаел. Това болшинство е налично в Народно събрание и то има либерален мандат да ръководи. Страхът на това болшинство обаче е, че управническият му " пакет ", управническата му стратегия са толкоз неатрактивни, че завчас ще настроят хората против нея. Този проблем няма да изчезне през пролетта обаче. Затова ако хартиеното болшинство си има вяра, по-добре е да се официализира още в този момент.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР